De zilte erotiek van een snufje zout

Om goed te kunnen wandelen, is goed eten een voorwaarde. Programma’s die iets te melden hebben over voeding, hebben dan ook onze belangstelling. Zo zijn mijn vrouw en ik  fans van het programma Binnenstebuiten, dagelijks te zien vanaf 10 voor 7 op NPO 2. Een knussig halfuurtje met drie hoofdthema’s: huis & interieur, tuin & natuur, eten & drinken. Het is ons nieuwe bordje-op-schoot-moment. Jaren waren we verknocht aan Man bijt Hond; en eerlijk gezegd hebben we eerst de Kat uit de Boom gekeken voor we Binnenstebuiten omarmden als waardig opvolger.

bin buitFavoriete programma’s beïnvloeden je taal. We hebben nog steeds gevleugelde uitdrukkingen paraat uit het Man Bijt Hond repertoire. Uitgesproken met die licht belerende, traag-statige intonatie: “Zes uur: Nederland spoedt zich huiswaarts. Man Bijt Hond schuift graag even bij u aan om de dag door te nemen.” En de gevatte vragen van de Man Bijt Hond Babbelbox. Als het even kon inspelend op actuele thema’s, zoals de verkiezingen: “Wanneer was u voor het laatst ontstemd?” Of de lente: ‘Wanneer stond u voor het laatst in bloei?’ Het leverde steevast verrassende, soms hilarische verhalen op.

Nu dus Binnenstebuiten. Hoewel nog maar kort op de buis, hebben wij al een citaat-waardige sound-bite. Die komt uit de rubriek ‘Eten & Drinken’. Drie koks – Alain, Ramon en Sharon – bereiden om de beurt een inspirerend, altijd lekker recept, waarbij zij al kokkerellende zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Dat gaat spontaan, uit de losse pols, en werkt aanstekelijk. Waar Alain z’n charmant-komische frans accent op tafel zet, houdt Ramon het bij een basic down to earth menu. Ons favoriete citaat wordt echter opgediend door de warmbloedige Sharon:

‘En een snufje zout’.  Of korter: Een snufje zout…”

Niemand die het zo watertandend uitspreekt als zij. Zilt-erotisch, zo klinkt het niet alleen, zo voelt het ook. “Een snufje zout.” Heerlijk! Het is vooral de manier waarop zij het woord ‘snufje’ uitspreekt, licht resonerend, beloftevol. Mogelijk in combinatie met haar royale maatvoering voor haar snufje. Zeg maar Snuf! De Nierstichting zal er niet blij van worden.

Maar voor ons is dit nieuwe bordje-op-schoot-moment niet compleet zonder het ‘snufje zout’ van Sharon (Snufje SharonJ). Zorgen we zelf wel voor een dessert. En gaat het wandelen weer een stukje makkelijker…

© Bart C. van der Harst