Polderzwembad-Boezemmolen-Kaasboerderij

Polderzwembad-Boezemmolen-Kaasboerderij
Karnemelk uit de eigen achtertuin

 Wandelen geeft een nieuwe blik op je directe woonomgeving. Zaken waar je tot dan toe aan voorbij reed met de auto of fiets, op weg naar verdere bestemmingen, blijken de moeite van het (her)ontdekken waard. Méér dan..

Als kleine training in onze aanloop naar de 100e 4Daagse, wandelden wij naar het knusse Polderzwembad De Loete (Haastrecht). Via de Steinse Dijk, richting Hekendorp, en waar Haastrecht ophoudt, de dijk af, en terug over het Jaagpad, langs de Hollandsche IJssel. Via de oude ophaalbrug, het eeuwenoude Haastrecht in, langs het Stadhuisje, waar oud inwoner Hein Vergeer, aan de muur hangt (wegens zijn ooit behaalde WK schaatstitel), over het marktplein, richting De Loete. Dit zwembad ligt in de oksel van het veenriviertje De Vlist, gemarkeerd door de laatste van ooit 7 molens, als buurtwachter. Deze Hoge Boezemmolens regelden door de eeuwen heen de waterstand in de Krimpenerwaardpolder, door overvloedig water via de boezem door te sluizen naar de Hollandsche IJssel. Met dank voor de droge voeten.
De laatste molen (Hoge Boezemmolen nr. 6) is qua bouwwerk fraai gerestaureerd, met o.a. een nieuwe wiekenkap. Wat nog ontbreekt is een nieuw Scheprad, om weer echt water te kunnen malen. Er is een sponsoractie opgezet (http://www.boezemmolen.nl/)

Na het zwemmen weer terugwandelen, nu zonder omwegen: het dorp door, brug over,  Steinse Dijk op. Tot nummer 5. Daar gaan we de dijk af, naar Kaasboerderij Het Klooster. Hier stond ooit het klooster waar wijsneus Erasmus gestudeerd/gewoond zou hebben.
Hemelsbreed onze achterbuurman, die boerderij dus. We wonen hier al 25 jaar, en toch al één keer op bezoek geweest. Schande! Want oh, wat is het lekker,  verse zuivelproducten van de boerderij. Karnemelk? Vergeet de supermarkt. Dit is KARNEMELK, met hoofdletters. Lekker!!! Vers van de koe. En die kaas, super! http://www.kaasboerderijklooster.nl/ Doen we nu echt vaker. Sterker, ben al terug geweest.

Ook leuk, voor ons, is dat we via het weiland van de Kaasboerderij, kunnen doorsteken, naar het Tiendpad, dat onderdeel is van diverse wandelroutes, o.a. Gouda-Woerden. http://www.wandelzoekpagina.nl/dagwandelingen/wandeling.php?wnummer=5832
En dat Tiendpad begint/eindigt in onze achtertuin! Het laatste beschouwen wij inmiddels als onze locale Via Gladiola. Hier trainen we na elke wandeling alvast onze intocht van de echte 4Daagse, straks op vrijdag 22 juli. Deo Volente…
(wordt vervolgd)

IMG_8347IMG_8354 IMG_8344 IMG_8345 IMG_8353 IMG_8355 IMG_8358 IMG_8366 IMG_8381
IMG_8373
Via Gl G 27 2 16