Zondag 22 oktober 23: Holten – Laren (15 km)

Pieterpad Missie 2023-2024. Zondag 22 oktober:  Holten – Laren (15 km)

Goede nachtrust. Ontbijt met uitzicht op de terrastafel in de tuin. Daar ontbijt ook iemand: een goudbruin eekhoorntje, een van de vaste bewoners van dit vakantiepark. Koddig. Springt soepel van tafel, huppelt over het gazon, klimt een boom in. Vrolijk genietmomentje. Maak een foto voor de kleinkinderen.
Tijd voor de 2e etappe. Auto 1 parkeren in Laren. Met auto 2 terug naar Holten P+R. Daar start de 2e etappe van deze sessie, nummer 12 in de officiële Pieterpad telling.

Preek?
Op het stationsplein staat een stalen sculptuur, een liggende boomstam. Er is een filosofische filosofische gedachte ingebrand: ‘Een mens zonder geschiedenis is als een boom zonder wortels.’  Dat lijkt me een mooi thema voor de preek vanochtend in het kerkje van Holten, we lopen er langs. Of, en dat lijkt de de boodschap van het volgende kunstwerk:‘ Je kunt ook je kop in het trottoir steken.’

Noaberschap
We lopen Holten uit, de landerijen in. De bergetappes liggen achter ons. Het Pieterpadboekje voorspelt een vlakke route, lange lanen, uitgestrekte landerijen, bosrijke landgoederen, met meest brede bospaden. Soms een slingerend traject. Voor de afwisseling.
We lunchen bij Kinderboerderij Carrousel. De sfeer ademt Noaberschap, verwant aan noaberplicht, noabers… Iets met buren, leven in dorpen, buurten waar je op elkaar kunt rekenen. Is dat typisch Twents, Achterhoeks? Qua taal, ja, en het bekt lekker in dialect. Maar het is niet zo dat men elders in Nederland elkaar minder zou helpen. De Carrousel tosti smaakt in elk geval prima.

Landgoed Verwolde
We betreden Landgoed Verwolde. Bosrijk, doorkijkjes, kasteel(tje), paddestoelen. We ontmoeten een Wijze Uil,  fraai gefiguurzaagd uit een stevige stronk. Een passerend koppel is zo vriendelijk een foto van ons te schieten met Meneer de Uil. Een daad van Noaberschap. We verlaten in dankbare stemming het landgoed.
Verderop springt een fraai pand in het oog: het Binnenhof, een 18e eeuwse pastorie, later bekeerd tot villa. Leuk wonen, maar de stookkosten?

Laren zonder blaren
Vandaag geen extra extra kilometers. Het tempo blijft netjes rond de 4 a 4,5 km per uur. Per saldo hebben we 16 km gelopen. En tegen 4 uur wandelen we Laren binnen, zonder blaren. Compliment voor onze Pieterpad debutanten. We tikken af op een terras in het zonnetje.

Voldaan rijden we vanuit Laren terug naar Holten. Bij het huisje nemen we afscheid van onze gastwandelaars. Zij mogen maandag weer aan het werk. Wij doen dan de laatste etappe uit her Pieterpadboekje, deel 1. Maastricht komt dichterbij…