Pieterpad 23-24 >Traj-5< Et’s 11-13; Hellendoorn-Holten-Laren-Vorden

Pieterpad missie, Traject 5:  19 – 21 oktober 2023

Even inhalen: Traject 5. Van Hellendoorn via Holten en Laren naar Vorden. De laatste 3 etappes van Pieterpadboekje 1. Ons basiskamp: huisje in Holten. Samen met de eerste gastwandelaars op onze missie. Vrijdag ingecheckt. Men voorspelt 3 dagen zware regen…

Zaterdag 21 oktober: Hellendoorn – Holten (15 ?, nee: 21 km !)

Goed nieuws bij het ontbijt: het weer komt goed. Tegen de tijd dat we starten, is het droog. We profiteren van het 2-auto systeem. We parkeren auto 1 op P+R Vorden. Auto 2 brengt ons naar Hellendoorn. Daar lopen we vanaf de P-plaats, langs de centrum kerk, zo het bos in. Meteen klimmen: de bergen over: de Hellendoornse Berg, de Noetselerberg, de Nijverdalse berg, met toppen tot boven de 60 meter. Met als slotcol: de Holterberg. Fraaie uitzichten, panorama’s  met wolkenlucht en Jacobsladders. En veel paddestoelen.

Dynamiek
De gastwandelaars – zoon en vriendin – stappen probleemloos mee. De dynamiek is uiteraard anders dan met z’n tweeën. Fijn ter afwisseling. Leuk om ervaringen te delen. We passeren Rijkswerkkamp Twilhaar. Dan een schaapskooi. Later een schaapskudde.
We gaan voor een lunchbreak Off Route. De 2,5 km extra nemen we voor lief. Zeker door deze schitterende herfstdecors. We lunchen, in de zon, op het terras van d’ Oale Ste – De Oude Stal – bevestigt de medewerkster die de uitsmijter serveert. Op een van de bankjes staat: ‘Good Goan en wier komm’n’ . Houden we in gedachten.

Van ’t padje
We pikken het Pieterpad weer op. En hoe fijn dat de zon schijnt. Als het hier regent, heb je zwembandjes nodig? We genieten, praten, filosoferen en groeten collega wandelaars We lopen gestaag verder. Rapen af en toe een beukennootje. ‘Een bukken-nootje’, grapt een van de gastwandelaars. Zij zijn al aardig vertrouwd met de Pieterpad bewegwijzering. Zo vertrouwd, dat het even duurt voor we beseffen dat we nu echt van ’t padje zijn. Ergens een pijltje naar rechts gemist, we zijn intussen ruim een 1 km afgedreven.
Terug? Is geen optie. We vermoeden – via de kaart en gps-data – een sluiproute. Een D-tour die ons op het ‘rechte’ pad kan brengen. Een scouting gevoel bekruipt ons, spoorzoekers, padvinders zijn wij op deze planeet.‘Hoe laat wordt het donkerin deze wildernis?’  Voor het zover is, neemt het Pieterpad ons als verdwaalde zielen weer op.

Wereldtijdpad
De laatste kilometers meanderen we omlaag vanaf de Holterberg. In de berm verschijnen paaltjes met jaartallen. Elk paaltje draagt een draaibare kubus, met op elke zijde enkele historische gebeurtenissen uit dat jaar. Het is een onderdeel van het Wereldtijdpad, dat bestaat uit 9 wandelingen in en rond Holten. Samen beslaan zij de tijd vanaf het jaar nul tot anno nu (bijgewerkt tot en met 2022). Dit Holterberg tijdpad gedeelte gaat over onze tijd.
In mijn jaar – 1954 – is de zonnecel uitgevonden. En de UEFA opgericht. En beleefde Almelo de eerste avond4Daagse. Dat soort weetjes.
Nu, 21 oktober 2023, komen wij voorbij. Via een fotogenieke laan – met enorme beuken aan weerszijden – wandelen we recht op de finish af, P+R Holten. We hebben 21 km gewandeld – van de 15. Maar zeer de moeite waard. En een geslaagde test voor de Pieterpad vaardigheid van onze gasten!

Heimwee
Bonus is de column van Martin Bril, over die statige allee met Beuken, de Beukenlaan. De tekst is gespijkerd op een verweerd plankje, een leesplankje. Heimwee naar Nedeland. Past wel op een wereldtijdpad. Heimwee naar het Pieterpad. Nu al…
===================