Maandag 23 oktober 23:  Laren – Vorden (15 km)

PIETERPAD MISSIE 2023 -2024

Maandag 23 oktober:  Laren – Vorden (15 km)
Maandagochtend voelt altijd onwennig. De oude week uitgezwaaid. De nieuwe week staat als een vage uitdaging voor de deur. En wat zit die eekhoorn voor het raam te koekeloeren? Waar zijn we eigenlijk?! Oh ja, Holten, vakantiehuisje. Wandelen. Pieterpad. Vandaag de 3e etappe van deze sessie. Met z’n tweeën. Goedemorgen eekhoorn, partner, wereld!  Vorden: here we come! 

Zompig (klompen)pad
We parkeren in het centrum van Laren, pal achter de bushalte. Hier hopen we over een paar uur uit te stappen.  Maar nu: de paden op, de lanen in. Eitje,15 km! Als we tenminste niet van het pad geraken. En dat gebeurt juist wel, al na een kilometer laten we ons verleiden het lokale Klompenpad in te slaan. Het rood-witte Pieterpad pijltje gehoorzaam volgend: linksaf! Het is meteen een glibberig, zompig paadje, krap een meter breed, tussen hek en – schuin aflopend – sloot.  
Het is steeds minder begaanbaar, na circa 500 meter check ik de Pieterpad gids. Mijn gevoel klopt, dit klopt niet. De beschrijving sluit niet aan bij de situatie. We keren op onze zompige schreden terug. Ik maak een foto van de dubieuze afslag naar het Klompenpad.. We negeren de boerenkiespijn, en lachen erom. ‘Zo is het spel, zo zijn de regels!’. (quote Freek de Jonge). 

Tussen niets en nergens
De beloofde zon houdt zich schuil achter een dik grijs systeemplafond. Dat onderdrukt de kleuren van het landschap, de wereld is flets, schuchter. Maar…: het is wel droog. Fair deal. We wandelen langs weilanden, passeren burgerboerderij De Patrijs. En langs hoge, donkere bosrand waaruit een solitair boompje ontsnapt is. Inspirerend gezicht, eigenlijk : ’Je hoeft niet groot te zijn om op te vallen’ (quote mijzelf). Welkom op Landgoed Groot Dochteren. Via de Dochterense brug steken we het Twentekanaal over. Een scherpe, kleurloze snede in het landschap; een traject van niets naar nergens. Het is dat er een boot vaart, een stip aan de horizon! 

Poëtischer oogt het riviertje de Berkel. Volgens een informatiepaneel is hier de ‘beroemde’ Staringkoepel’ te bezichtigen. Wel 2 km off route; andere keer dan maar. De sticker van Fokke & Sukke brengt relativerend leedvermaak om het afzien van Pieterpad wandelaars. Of iedereen het kan waarderen? Maar het gevoel (her)kent elke wandelaar…

Kleine wereld
Een vermolmd picknick bankje langs een breed bospad, lunchtime. Het pad loopt door een uitgestrekt natuurgebied, het Klein Dochterense Veld (niet te verwarren met Het Grote Veld.) Hier werkt Natuurmonumentenaan het herstel van de oorspronkelijke status: open heide, inheemse bomen, gevarieerd bos. Projecten van de lange adem.
We naderen Vorden, via Landgoed Het Enzerinck, en langs Kasteel Den Bramel. In de achtertuin van Het Enzerinck raken we in gesprek met een ouder stel. Blijkt dat zij uit Hoogezand komen, waar wij 45 jaar geleden zelf woonden. De man kent de voetbalclub waar ik speelde: HSC. Hoe klein is de wereld, soms. 

Openbaar vervoerd
We tikken af bij Station Holte. Arriva dieselt ons naar station Zutphen. Vandaar met Blauwnet naar Lochem. Voor dit station staat het Vlindernet busje keurig klaar. De spraakzame buschauffeur brengt de reizigers van deur tot deur. Onderweg deelt hij zijn verhaal; werkt nog maar net op de bus. Was lang audicien, had het na 22 jaar wel gezien, en gehoord, waarschijnlijk. Hij rijdt voorbeeldig. Zet ons af bij de auto, bushalte Laren. Aan de overkant, op het plein, staat Albert Mol te wachten, al jaren… Maar dat is een ander verhaal..

(c) Wandelgangers – wordt vervolgd, met nieuwe etappes