Korte benen: langer lopen?

Nog 3 weken! Met rasse schreden komt het dichterbij: onze tweede 4-daagse van Nijmegen. De laatste weken in de aanloop, nog even kilometers maken, conditie op peil houden. Bijvoorbeeld Nesselande –Rotterdam naar Gouda. Verrassend leuk, via Nieuwerkerk ad IJssel, Moordrecht, Gouderak, grotendeels langs de Hollandsche IJssel, een polder en rivierroute.

We starten na en bezoek (en rondleiding) op een volkstuincomplex in Nesselande, waar zeer bevriende kennissen zich uitstekend vermaken met professioneel klussen en tuinieren – chapeau! Na de camping-koffie met cake gaan we op pad! Uitstekend weer, zonnig bewolkt, rugwind. De zomer ontluikt in volle hevigheid. Onze kilometers verlopen soepel. Langs de Hollandsche IJssel passeren we enkele sluizen en waterbeheerlocaties van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, zoals de Snelle Sluis en Abraham Kroes Gemaal. Het verschil in waterniveaus doet je beseffen  hoe belangrijk de techniek is die onze voeten weet droog te houden in dit lage polderland. En het wordt alleen maar belangrijker, wat  Trump-dombo’s ook beweren. Maar dit terzijde…

Na een milkshake, stappen we in Moordrecht op het aloude pontje, voor old school schipper-mag-ik-overvaren ervaring a 1 euro pp. Van deze oever naar de andere zijde van de rivier, en die over is dan  weer hier  – vrij naar drs P :)? Vanuit Gouderak gaan we voor de laatste etappe.  De rivier – eeuwenoud – meandert helemaal ZEN voorbij meandert, eeuwig water,  altijd anders. Oud en nieuw ontmoetten elkaar als een  overbeladen containerschip voorbij dieselt, bijna te groot voor de IJssel, en daarachter een met grootzeil opgetuigde tjalk verschijnt…

Tja…Bij al het ZEN gevoel, is het wel zaak

wel alert blijven op  het verkeer op de dijk; de economie trekt aan, ook hier, en dat vertaalt zich in meer vrachtvervoer. Het loopt prima.

Met  gemiddeld  12 min 24 per km, netto, klok ik voor de deur Strava af op 17, 6 km. En weer dient zich het raadsel aan, dat de sport app van mijn partner  over dezelfde wandeling, 18,9 km noteert. Komt dat door haar kortere benen, kleinere stappen? Betekent kortere benen, langer lopen? Best een leuke onderzoeksvraag voor tijdens de 4Daagse?

(C) www.wandelgangers.nl

Bart van der Harst