Hemels klaplopen

Stel, je gelooft niet in een God, een hiernamaals, of een hemel.
Maar dan, op een zwoele zomeravond, sta je – met partner en dochter – toch ineens voor de hemelpoort. Uitnodigend geopend, verleidelijk toegang biedend tot een paradijselijke tuin, met feestelijke tafels, rijkelijk voorzien van spijs en spiritualiën (wijn en bier, dus).
Je aarzelt nog onder de poort. In het midden van de tuin, in het strijklicht van de dalende zon, een diffuus aureool door het bladerdak sijpelend, staat de engel van dienst, in stralend witte outfit.
Hij wenkt ons naderbij, met aanmoedigende glimlach: kom maar! Is dit het Hof van Eden?

Zodra we de tuin instappen, klinkt een klaterend applaus van de tientallen gasten. Het dringt nauwelijks tot me door. Het enige wat ik wil weten: is er nog plaats in deze herberg? En ik strompel, blind en doof voor het applaus, de tuin in.

Hé, ze klappen voor jullie hoor!, roept dochter ons tot de orde. Dat applaus is voor jullie! Mijn partner reageert adequaat, neemt het applaus, verbaasd en bescheiden, in ontvangst. Bij mij valt het muntje pas als ik neerzijg op een stoel aan het laatste vrije tafeltje, achter in de lommerrijke restauranttuin.

Hoezo, klappen ze voor ons? kom ik tot mij zelf.
Omdat jullie het gehaald hebben! Omdat je het hebt uitgelopen, dé 4Daagse! Dat is een applausje waard!
Aldus dochterlief, die ons trots had opgevangen met een forse bos gladiolen na onze finish op de Wedren.
Zij heeft gelijk; dat blijkt al snel wanneer drie andere wandelaars met rode hoofden en roze gladiolen de hemelpoort binnenstappen; ook zij ondergaan verrast het applaus.
Welkom in De Hemel! De hemel op aarde. Waar men elke 4Daagse wandelaar na de intocht onthaalt met applaus. Dat het de wandelaars zelf zijn die voor elkaar klappen, doet niets af aan de prettige ervaring. Het is een mooie 4Daagse traditie.

We delen ons verhaal via de familie App.
Dus eigenlijk zijn jullie als wandelaars ‘klap’lopers
?, grapt een zwager als reactie. Het zal best, maar het voelt fantastisch, een warm bad!

We prijzen ons gelukkig dat we niet zijn gezwicht voor de fastfood verleidingen in het overvolle centrum, met de stampende beats uit  te grote speakerboxen.
Na de beproeving van de 4Daagse, voelt dit als een hemelse beloning. De zomerse sfeer onder het lome bladerdak, de blije mensen: het bier en de wijn smaken als engelendrank. De maaltijd is goddelijk. Ja, veel beter kan het Hof van Eden niet zijn. Dichter bij de hemel kom je niet. Er is zelfs een Ontferm Berm🙂

We zijn dankbaar voor onze wonderbaarlijke ontdekking van de hemel: de hemel op aarde, gewoon in Nijmegen.

Ja, wij geloven. En nemen ons voor om te reserveren voor volgend jaar…