Dichter, Vlaggetjes- en Trouwdag

Over een paar weken staan we op de Wedren in Nijmegen, voor onze 3e 4Daagse. Hoog tijd voor een 25 km-training. Rondje Den Haag – Scheveningen. We lopen warm naar het station Gouda Goverwwelle (1,7 km). Next stop: Den Haag Centraal, daar begint ons traject. Via het Malieveld – diagonaal gecrost, best groot – richting Scheveningen. Even op de foto met Moeder des Vaderlands Koningin Emma, op het Jozef Israëlsplein. Daarna via Oostduin, Van Hogenhoucklaan, en Alkemadelaan richting kust. Bij de Pompstationsweg, rechtsaf, naar de majestueuze Watertoren (1874), in de flanken van de Oostduinen, het waterwingebied van Dunea.

Poëzie onderweg
Rond deze toren was onlangs het DuneArt Festival, multi-art event met muziek, beeldhouw- en schilderkunst, performance en draagbare poëzie. Ik mocht zelf meedoen – als TroubaDichter BartenofCornelis. Nu was het terrein leeg, in zichzelf gekeerd, maar de artistieke echo galmde nog na. We raken in gesprek over dit festival, met met twee collega-wandelaarsters, zij zijn geïnteresseerd. Ik vertel van het event, en wat zij gemist hebben. Mooie dingen, zoals o.a. mijn poëzie, haha. “Oh echt? Wat jammer, we zijn gek op gedichten!” Wat doe je dan als TroubaDichter (en ijdeltuit)? Precies, dan draag je  spontaan een gedicht  voor, toepasselijk over water: NAT.  ‘Wat mooi, wilt u het nog een keer doen? Dan neem ik het op. Mag dat!?” Natuurlijk, mag dat, als ik het mag gebruiken voor promotie. Deal! (Zie: https://tinyurl.com/yaojotfq)

Vlaggetjesdag
Na dit spontane intermezzo –7 km onderweg – moeten we verder. Via de strandopgang van het naaktstrand, dat er nu zelf naakt bij ligt, struinen we over hard zand (want eb), en drooggevallen schelpenbedden naar de drukke boulevard van Scheveningen. Extra druk: het is Vlaggetjesdag. Loggers varen een vlootschouw voor de Pier. Antieke trams passeren elegant de keerlus bij de vuurtoren. Broodjes haring gaan als vliegende vis over de toonbank van talloze stalletjes. In die schuifelende drukte treffen we schoonzus en zwager; mooi excuus voor een korte stop. De stappenteller staat intussen rond de 14 km.

Zandsculpturen
Na een broodje haring aan de haven wandelen we landinwaarts. Via Statenlaan, Scheveningse Weg, over het bospad, langs het Vredespaleis, dwars over Plein 1813, naar het ‘daftige’ Lange Voorhout. Hier zien we de fantastische zandsculpturen in het kader van het 3-jaarlijkse World Championship Sand Sculpting. Voor het eerst in Nederland. De winnaar, wat ons betreft: het op Scheveningen gebaseerde kunstwerk, Verleden en Toekomst, met de stoere vissersvrouw in Scheveningse klederdracht, precies zoals mijn oma altijd droeg. (Ja, ik ben een Scheveninger ‘in hart en kieuwen’.)

Postkoetshalte
Laatste pauzeplaats is het terrasje bij Bodega De Posthoorn. Historisch etablissement met typisch Haagse grandeur, uit de tijd dat de postkoetsen hier halt hielden. Nog altijd een pleisterplaats voor kunstenaars, journalisten, politici, zakenlieden en toeristen – het Binnenhof is om de hoek.
En ja hoor, ook hier treffen wij schoonzus en zwager:) Zij toosten mee: op het leven, en op onze 43e trouwdag. Wat die training betreft: die laatste 3 km is met een prettig biertje als brandstof geen enkel probleem.
We zijn er klaar voor, onze 3e 4-Daagse. Zin in…

©

Wandelgangers 2018