Pieterpad 23-24 > Traj-7 < Etap’s 16-17 > Millingen – Groesbeek -Gennep

Hoogste tijd – na Feest- en Winterdagen – om ons Pieterpad avontuur weer op te pakken. Waar waren we gebleven? Oh ja, Braamt. Volgende etappe zou dan zijn: Braamt – Millingen ad Rijn. Een vd langste etappes (ca 25 km). Dus dat is een uitdaging in januari. De dagen zijn kort, ons Pieterpad tempo is 3,5 – 4 km/u (bruto). En het pontje Pannerden – Millingen vaart minder. Weet je wat? Nou? We parkeren deze etappe tot in maart. Doen we nu Millingen – Groesbeek, en Groesbeek – Gennep. Basiskamp in Groesbeek.25 januari –  Millingen – Groesbeek. (22 km)
De haltetaxi van Rrreis – simpel telefonisch geboekt – brengt ons tot op de dijk langs het Bijlandse kanaal/De Rijn. Bij het aanlegpunt van het Pannerden-pontje. We lopen warm over de laatste paar 100 meter van de Braamt etappe, tot het gemeentehuis van Millingen. Het officiële eindpunt/startpunt van deze Pieterpad-etappes.

Pittige klim 
Goed wandelweer, prima aangegeven traject. We schampen langs Duitsland, lopen kilometers letterlijk op de grens. Passeren o.a. een mega tegeltjeswijsheid van Goethe: ‘Nur wo man dur Fuss war, war man wirklich’ Na het dorpje Leuth (Nl) marcheren we zelfs bij onze oosterburen binnen. We komen door het dorpje Zyfflich en langs het Wylermeer, en remigrerenweer terug in Nederland. We kruisen de N-325, en moeten dan meteen schakelen naar het bergverzet. Welkom op de Duivelsberg, de ruim 79 meter hoge heuvel, op de stuwwal nabij Nijmegen.  Bergverzet: dus kleine stapjes, rustig tempo. Dit is (voor ons) een serieuze hike. PP-boekje zegt: pittige klim. Klopt!. Maar op de top wacht de zoete beloning. Een hoogwaardige pannenkoek in restaurant De Duivelsberg. Smullen!! Prima basis voor de volgende 8 km.

Parachute?
Nog meer stijgen en dalen. Dit gebied heet niet voor niets Berg en Dal. Na een serieus technische beklimming – een met puin bezaaid fietscross-traject, glibberig, ongelijke niveauverschillen – passeren we de Canadese Erebegraafplaats. Het motregent inmiddels, de hemel vergrijst. Oorlogsverleden hangt in de lucht. We kruisen het Airborne-pad, en informatie panelen over Operatie Marketgarden. Hier woedde ooit de oorlog, de finale van WO II. Vele jonge mensen streden en sneuvelden toen voor onze vrijheid nu.
’Opdat we niet vergeten’. Kijk, dat lijkt wel een gescheurde parachute in het prikkeldraad…

4-Daagse
De laatste kilometers voeren over soms smalle weidesporen, modderig, glad. We komen uit op de 7-Heuvelenweg, omhoog naar Groesbeek. Dit stuk kennen we van de 4-Daagse; op dag 3 dein en dans je dwars door Groesbeek. Met duizenden, schouder aan Schouder, zo druk, zo feest! Wat een verschil met deze sereniteit van de in schemering vervagende contouren van dorp en landschap.

In ons basiskamp maken we gebruik van het – surprise – aanwezige binnen-zwembad. Fijn voor de spieren, die volgens de teller toch maar mooi 22 km gefunctioneerd hebben. Alles voor een goede nachtrust…

26 januari – Groesbeek – Gennep. (18 km)

Slow start. Rustig ontbijt binnen. Buiten regen. Als we tegen 11 uur op pad gaan, redden we het makkelijk. Groesbeek – Gennep is ca 14 km. We vertrekken in lichte regenval. Eerste stuk door het dorp, tegen de 4 Daagse richting in. Het gevoel dat je jezelf kunt tegenkomen… Maar we wandelen in het hier en nu. We duiken het Groesbeekse bos in. Onder langs de Wolfsberg. Na enkele kilometers,  hoe leuk !, ontmoeten we een bekende hond – een Leonberger. Wij hadden jaren zo’n prachtig dier als huisgenoot. Groot, sterk en super-sociaal. We kletsen wat met het baasje, langer dan goed is voor ons gemiddelde uurtempo. Maar dat wordt beloond met een doorbrekende zonnetje, en een steeds blauwer zwerk. En zo blijft het vandaag. 

Ook deze etappe is prachtig – traject met klimmen en dalen – we nemen onder meer de Sint Jansberg , Maartensberg, de Kiekberg. Veel vogels, te horen, soms te zien.
De staat van de bossen oogt trouwens niet optimaal. Met namen de dennen gaan gebukt onder de vraatzucht van bastkever.
Wij verlaten het bostraject bij De Diepen, zo heet het gebied. We houden een stop in het gelijknamige etablissement. Hier serveert men diepe borden erwtensoep – home made. Uitstekende warme maaltijd vervanger.

Na de soep gaat het vrij rap richting finish. Via Milsbeek, en over het Genneperhuis – een vesting-locatie langs de Maas, stappen we Gennep binnen. We hebben direct aansluiting op de bus naar Nijmegen CS. En tot onze vrolijker herkenning rijden we over de Via Gladiola Nijmegen binnen. Bij het bustransferium staat de overstap bus al te wachten. Zo bereiken we soepel en snel ons basiskamp in Groesbeek. Nog even dobberen in het zwembad(je).  Al met al toch weer 18 km afgetikt.

Prima. De Sint Pietersberg komt in zicht. Nog 9 etappes te gaan.