Moskou aan de Lek

Nooit geweten dat Moskou ook in Nederland te vinden is. En zo nabij: slechts 17 kilometer van Gouda, onze woonplaats. Moskou aan de Lek, bedoel ik dan. De historische bijnaam van het dorp dat in de vroege vorige eeuw, jaren 1920 – 1960, regionale bekendheid verwierf als ‘het rode dorp van de Krimpenerwaard’, ofwel Ammerstol. Compleet met een dappere ‘rode dominee’; wiens inzet voor de gewone man en vrouw, godvrezend of niet, respect afdwong, nog steeds. Dat spreekt uit het informatiepaneel op de Lekdijk, terwijl het water van de rivier tijdloos doorstroomt naar zee.

Ammerstol
Die rivier, de Lek dus, speelt een grote rol in de historie van het dorp. Het dorp dat ondanks de in het jaar 1322 verleende stadsrechten, maar geen stad wilde worden.
Er was veel zalmvisserij, scheepsbouw, scheepsvaart en andere ambachten. Er werd ooit tol geheven van passerende schippers; die laatste activiteit klinkt door in de officiële naam die op het ANWB bord prijkt: Ammerstol. (Tol aan de Ammer). Tot zover de sociaal-politieke, en historische duiding; hoogste tijd om door te stappen naar het hier en nu: Tweede Paasdag 2017.

Voetveer Af en Toe
Pal naast het informatiepaneel over de ‘Rode Dominee’ staat het knusse veerhuisje van ‘Voetveer Af en Toe’. Hier kun je als wandelaar en/of fietser gebruik maken het kleine veerbootje voor de oversteek naar Groot-Ammers. Slechts luttele minuten varen naar de oostzijde van de Lek. Geen officiële veerdienst, maar professionele liefhebberij van enthousiaste vrijwilligers. (Voetveer Af en Toe’ is onderdeel van Stichting Cultureel Contrast.) Met maximaal 10 passagiers aan boord vaart de deskundige schipper van dienst je veilig naar de overkant. Met, in ons geval, als extraatje een mini wildlife-rimboe-experience omdat de schipper voorstelde even een getijden-kreekje in te varen.

Wonderschoon wandelen
De eerste stap aan wal na de oversteek naar Groot-Ammers, is de start van een fraaie wandeling. Wij gaan deels via de paden van Waterschap Rivierenland, richting Schoonhoven, over de grasdijk, tussen schapen en lammekes door. Dan de dijk af, landinwaarts, langs het kerkhof en oorlogsgraf – huis van herinnering – over de rustieke Tiendweg van Liesveld. Op dit pad vinden we, het is tenslotte Pasen, enkele eieren, gebroken, dat dan weer wel. Bij Nieuwpoort, historisch vestingplaatsje, gaan we de dijk weer op, richting auto-veer voor de oversteek naar Schoonhoven. Het terras van Lekzicht, met verse muntthee en lentezon, biedt een heerlijk rustmoment met uitzicht op de Lek.

PolderPanorama
Via het pittoreske sluis-ophaal-bruggetje van het Schoonhovens binnenhaventje, wandelen we langs de westoever van de Lek terug naar Ammerstol. We meanderen mee met het zilver-stralende-waterlint, links en rechts genietend van weidse polderpanorama’s onder typische Hollandse voorjaarsluchten. Het is wandelen in een grote, 3-D ansichtkaart, maar dan echt. Na ca 5 km passeren we de denkbeeldige finish bij het veerhuisje en klokken we af op ca 12 kilometer.
Een goede start van onze serieuze voorbereiding op de komende 4Daagse. Hoog tijd om meer kilometers te maken. Dit rondje is voor herhaling-uitbreiding vatbaar; je kunt hier alle kanten op. En het is altijd anders. Volgende serieuze kilometer-planning: The-Hague-City-Walk, 29 april, 25 km. Ook deze wandeling maakt deel uit van mijn PLAN100, dat ik onlangs lanceerde – als gastblogger op de website van de OERSTERK beweging, over gezondheid, voeding, beweging et cetera. https://www.oersterk.nu/gastblogs/fris-en-fruitig/

Noot: Voetveer Af en Toe doet zijn naam in dubbel opzicht eer aan. Hij vaart vanwege die vrijwilligersstatus alleen op zon- en feestdagen, tussen 2e paasdag en begin oktober. Mede afhankelijk van wind en weer. Dus check de actuele status via Facebook: https://www.facebook.com/VeerdienstAfEnToe/?fref=ts
of de website: http://www.voetveerammerstol.nl/