Edinburgh City Walk & more…

Blanco was mijn verwachting bij vertrek naar Edinburgh. Een familieweekend, vier volle dagen. Zeker niet bedoeld om te wandelen. Maar na krap 100 uur had ik bijna 50 km op de stappenteller. Heuvel op, heuvel af. En wat ’n stad is dat! Really Great! Het oude centrum, the Royal Mile, die fantastische Burcht. Kerken en kathedralen, musea en familykroegen, dubbeldekkers af en aan, de onontkoombare BagBipers (doedelzakspelers), en het imposante monument voor de legendarische auteur Sir Walter Scott, geestelijk vader van mijn jeugdheld Ivanhoe (gespeeld door de jonge Roger Moore, voor hij vreemdging als spion in het landsbelang onder codenaam 007). En overal de sfeer van de historie, de heftige vrijheidsstrijd, tot ver terug in de tijd van de ridders en King Arthur.

Arthur’s Seat
Onze slaapkamer bood uitzicht op Arthur’s Seat, een ruim 200 meter hoge rotspartij, of beter: de kop van een uitgedoofde vulkaan die oprijst in het Holyrood park, waar ook optrekje van de koninklijke familie staat, Royal Palace. Ze waren thuis, de vlag wapperde fier op de kantelen. Hier begint trouwens de Royal Mile die gestaag oploopt tot aan de burcht, 1,5 km verderop omhoog.
Arthur’s Seat is één van de zeven bijzondere bulten van Edinburgh. Het is een beetje spannende klim naar de top, zeker als afdalers je glijdend tegemoet roetsjen, maar het liep goed af.Bovenop kun je een sober monument toucheren, voor je aan de andere kant weer afdaalt. De beloning is een eindeloos uitzicht op de skyline van Edingburgh, in het decor van de eeuwig golvende Highlands.

Wateren
We boften enorm met het weer, bijna voortdurend zonnig, helder. Heel ongewoon, vertelde de kassière van Sainsbury supermarkt. ‘Normally it’s raining’. Des te meer hebben we ervan genoten. Vooruit, op de 3e dag een paar spatjes nattigheid, tijdens onze rondrit door de Highland. We wandelen naar de Bracklinn Falls Bridge bij het dorpje Callander Crags. Daarna even doorgereden naar het grootste zoetwatermeer van de UK: Loch Lomon in het gelijknamige National Park (Loch Lomond & The Trossachs National Park). Na het ketsen van platte steentjes over de bewolkte waterspiegel, ontaardde ons bezoek in een spontaan diner in een sjiek Boathouse, met uitzicht op het meer en een watervliegtuig aan de steiger.

 Uitdaging
Dit blijkt een wandelgebied ten voeten uit: hier loopt o.a. de West Highland Way, een natuurwandeling over 96 mijl (154 km) van Milngavie (net boven Clasgow) naar Fort William. De route loopt voor een groot deel langs het meer (En het kan in etappes, van gehucht naar gehucht). Het is duidelijk: vier dagen is tekort voor al dit moois. De uitdaging heeft zich aangediend…

https://www.visitscotland.com/nl-nl/see-do/active/walking/7-walking-wonders/