Processierups met mondkapje

Het vorige Wandelgangers bericht stond nog in het teken van de snel nader stappende 4Daagse 2020. De inschrijving was rond, de camping gereserveerd, we waren op schema met onze training.

Dit jaar zou onze 5e editie zijn, het Zilveren Kruis binnen handbereik. Of beter: voetbereik. Slechts enkele dagen later gooide Corona de wereld in het slot. En alles was anders. Al duurde het even voor de 4Daagse organisatie de knoop doorhakte, en tot afgelasting besloot. Maar het moest wel. Geen gladiolen dit jaar, geen komkommer, geen tomaatjes, geen beschuit met aardbeien, geen mooie ontmoetingen, spontane gesprekken, geen fris biertje na de finish… Het is niet anders, hoe onwerkelijk deze nieuwe 1,5 meter-werkelijkheid ook aanvoelt.

Hollandse Luchten boven Krimpenerwaard

Soms droom ik vertrouwde 4Daagse taferelen: met z’n tienduizenden slingerend over de rivierdijken, schuifelend over de Wedren, polonaise kruipend over de Via Gladiola, traag en plakkerig als een eindeloze processierups.
Stralend weer, écht stralend, zonkracht 8, blaren op de nauwelijks beschermde huid, verzengend heet, gutsend zweet, water, dorst, zuurstof… Zo benauwd!  
In die droom draagt iedereen een mondkapje, ook de toeschouwers langs de kant. En ineens besef ik dat ik droom zonder geluid. Het is een stille pantomime processie… dreigend, niks feestelijks aan. Een stoet mondgesnoerde vluchtelingen, weg van het virus… Paniek dreigt.  Zo benauwd….!

krimpenerwaard stekje

En dan schrik ik wakker. Thuis, en niet in ons knusse tentje op de 4Daagse camping. Intussen gaat het leven – met de nieuwe spelregels – verder. Ook wandelen doen we regelmatig, om de conditie op peil te houden.
Dat kan hier in Het Groene Hart uitstekend. Onlangs nog een rondje Reeuwijkse Plassen gewandeld a 17 km. Gisteren een 1/3 etappe door de Krimpenerwaard. We zien het als lange trainingsopbouw naar de 4Daagse in 2021. Want dat Zilveren Kruis staat op onze Bucketlist. IJs en Corona dienende.

p.s. Ook jammer: de verhalenbundel met bijdragen van wandelaars schuift een jaar op. De drie geselecteerde verhalen van Wandelgangers blijven tot 2021 op de plank.
We zullen ze wel alvast als audiostory (podcast) inspreken tijdens de geplande 4Daagse periode. Hier op Wandelgangers.