De Zandmotor Wandeling (ca 12 km)

Je start op de boulevard in Kijkduin en wandelt over het fietspad richting Hoek van Holland. Bij  Strand Monster Molenslag ga je het strand op, en wandelt dan langs de vloedlijn, liefst op het ‘harde’ zand, bij eb dus, weer terug naar Kijkduin. Je komt dan langs en over de Zandmotor, een experiment voor kunstbescherming  en stranduitbreiding van Rijkswaterstaat. De Zandmotor is een schiereiland voor de kust van Ter Heijde, aangelegd in 2011 met enorme hoeveelheden zand, dat verderop uit zee is gezuighopperd. De bedoeling is dat door wind en stroming deze zandvoorraad zich over een periode van 20 jaar over de kust verspreidt, waarbij een fraai stuk kust-natuur ontstaat, en strand en duinen worden verbreed. Dat is nu al te zien, na de eerste 5 jaar met een draaiende zandmotor. Het heeft iets Wadden-achtigs, lagunesfeer. Bijzonder om langs te wandelen. Wij deden het als training voor de komende 4daagse van Nijmegen. Het zal niet de laatste keer zijn, voor herhaling en uitbreiding vatbaar. (http://www.dezandmotor.nl/nl/home/)

De dichteres Liesbeth de Blécourt vond bij de Zandmotor de inspiratie voor een persoonlijk gedicht:

Geluk

ik heb vandaag
het geluk gevonden
het lag in een schittering
over de zee
in het glad
geslepen hout
de visser die zijn
net voorttrok
de spelende honden
ik heb het ‘mijn’
geluk gemaakt
toch ligt het er nog
al nam ik het mee

(C)

(Uit de FaceBook verzamelbundel ‘1000 Schonen’, 2016, Betelgeuze, met inzendingen van meer dan 200 dichters uit binnen/buitenland)

4D training Kijkduin 17 feb 12km604D training Kijkduin 17 feb 12km624D training Kijkduin 17 feb 12km95 4D training Kijkduin 17 feb 12km904D training Kijkduin 17 feb 12km08zandmotor tips

4D training Kijkduin 17 feb 12km98

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *