Pura Vida (1). Ingeschreven!

De Veluwe maar dan anders. Beekse Bergen maar dan echt. Welkom in Costa Rica. Land van Pura Vida. 

Pura Vida: je begrijpt het pas als je het voelt. Of omgekeerd, kan ook. Maakt niet uit, het is goed: Pura Vida. ‘Pura Vida’ is het nationale motto, bruikbaar in alle situaties, het lijkt altijd het juiste antwoord op elke vraag.

We beleven een rondreis door dit Midden-Amerikaanse land onder begeleiding van een Costa Rica native, een echte Tico. En vooral: lid van de familie. Ter kennismaking met zijn roots: zijn land en de schoonfamilie van onze dochter. Pura Vida, zo voelt het, zo is het.

Jungle-hike
Het is een actieve rondreis. Zwemmen in de Pacific, duiken in de surf-waves, bij de populaire badplaats Tamarindo, Scheveningen, maar dan anders. En natuurlijk veel wandelen, zoals City Walking door hoofdstad San José, en bedevaartplaats Cartago, met de schitterende Onze Lieve Vrouwe van de Engelen Basilica, en provinciestad Nicoya, met de oudste kerk van Costa Rica. Er is van alles te zien. Al in de eerste van drie weken vliegen de kilometers onder je zolen vandaan.

Hoogtepunt in de eerste week: een private jungle-hike met paard en benenwagen. Best pittig, langs smalle en steile doorgangen, nauwelijks pad te noemen. Met gruis, zand, afgevallen takken, dorre bladen als hard nodig, voor houvast, navigatie, en valbreking. 

We hebben het gehaald, aangemoedigd door brulapen, die zich niet lieten zien, maar des te luider was hun geroep. En wat zij riepen? Pura Vida!, denk ik, terwijl ik de onvermijdelijke uitglijder maak; au!? Ik valt, maar het valt mee. Meer de schrik, nog meer focus graag.   
Mijn omzichtige geschuifel steekt schril af met de soepele tred van de begeleidende gidspaarden; de viervoeters volgen het pad blindelings, zonder misstap, of aarzeling, rotsvast vertrouwend op de goede afloop.

Poel-gevoel
Halverwege, het keerpunt, na ruim 1,5 uur geklauter en gezweet wacht een grote beloning: een natuurlijke poel, als terrasplas in een verleidelijk klaterende waterval. 
Bij ruim 30 graden is het een zegen hier in te duiken, voelt als paradijs, tintelend in elke vezel van het geplaagde gestel. Een strelende reiniging van het stoffig lijf. Heerlijk, helder, Pura Vida.
Het herboren gevoel na de poel-gepoedel geeft moed en energie voor de terugtocht, de klim naar de stal. Dat gaat, hoewel ook nu pittig, soepeler dan de afdaling. Na weer ruim 1,5 uur zwetend stof happen, zetten we de lippen aan het koelste en lekkerste glas water ooit. 

Kop onder de kraan in de open keuken, droog shirt en verse short aan het lijf. En terug naar ons tijdelijke verblijft met uitzicht op de Pacific Sunset. Onderweg schildert de hemel de wereld in honderden tinten rood, oranje, geel, lila: ‘Pura Vida’.

Inschrijving 4Daagse
Ik realiseer me: de enige Hollandse ervaring die in de buurt komt van Pura Vida, is de 4Daagse van Nijmegen: Pura Vi(er)Da(aagse).
Een mooie reminder om ons in te schrijven, ‘s morgens bij de koffie.
Deze jungle-hike was de start met de voorbereiding. Ons motto dit jaar is helder.
Nijmegen, here we come: Pura Vida:)

(C)

Bart C van der Harst