Poëtisch Struinpad Hollandsche IJssel (Gouda)

Je hoeft niet ver te reizen om nieuwe paden te ontdekken. Soms wacht de verrassing om de hoek van de wijk (Goverwelle) waar je al 25 jaar woont. Zoals het Struinpad langs de Hollandsche IJssel in Gouda. Nageltje nieuw (anno 2018), en kort; aangelegd als sympathiek ‘bijproduct’ van de grote renovatie-versterking van de IJsseloever, aan de stadskant.

Het Struinpad ‘loopt’ – oost-westelijk gezien – vanaf de begraafplaats IJsselhof tot aan de Mallegatsluis, parallel aan de Goejanverwelledijk en Nieuwe Veerstal. Met krap 600 meter is het Struinpad zeker niet lang, wel bijzonder. Het is als een tegelbrede terrastrede uitgespaard in het nieuwe dijklichaam, en voert onder de Haastrechtse brug door.
Het is verrassend dat dit nieuwe perspectief – circa twee meter onder straatniveau – zo’n verschil maakt in de beleving. Ook al hebben we deze route, tussen stad en Goverwelle, al honderden keren afgelegd, fietsend en wandelend over de Goejanverwelledijk; je waant je op het Struinpad in een andere wereld, magic!

Het fantastische nazomerweer, half september, helpt zeker mee; de jonge oevernatuur van de nieuwe dijk manifesteert zich in volle uitbundigheid. Met een keur aan geur en kleur, bekende en onbekende bloemen. Dit palet is ongetwijfeld zorgvuldig geplant en gepland, op basis van rivierlandschappelijke inzichten en creatieve oevertuinkunde. Het is mooi, verrassend en wandelt als een ontdekkingstocht(je) in Terra Ingonita.

Een extra kers op de taart, voor de liefhebber, is het achteloos neergevlijde gedicht van de Goudse dichter Leo Vroman ‘Aan de Dijk’. Om met voormalig stadsdichter Hanneke Leroux te spreken: ‘Dichter bij Gouda kun je niet komen’. Dat het Struinpad ons brengt bij MuseumhavenCafé IJsselhuis, bij de Mallegatsluis, is poëtisch gezien ook geen toeval. Hier vinden met groeiende regelmaat mooie poëziefeestjes plaats: Dichters Op Donderdag. Tientallen dichters dragen hier voor uit eigen werk (o.a.TroubaDichter BartenofCornelis). Elke avond voelt als een verrassende ontdekkingstocht… Meer info: Dat Ene Woord  https://tinyurl.com/ybpxeekn en http://www.museumhavencafe.nl/nieuws/

Poëzie is overal als je wandelt. En terwijl de plezierjachten zich laten schutten in de Mallegatsluis, voor een bezoek aan Gouda, meandert de Hollandsche IJssel onverstoorbaar langs haar nieuwe oevers.

(C)

Wandelgangers, Gouda, 2018