Afvallen? Ga toch wandelen!

Minder willen wegen is (meer dan) een hype. Net als gezond eten! Biologisch dynamisch. Sporten, bewegen, doe iets! Dat is het nieuwe geloof, met sportscholen als tempels, die als paddenstoelen uit de grond schieten. Volle zalen, zwoegen en zweten voor eigen bestwil. Overgewicht is de vijand die we willen bestrijden. Krachttraining zus, cardiotraining zo. Per spiergroep, per gewricht, per mindset, whatever. En ter ondersteuning (doping?) dure preparaten waarvan je niet weet of het zal baten. Het is een industrie, én een religie met vele volgers die graag een paar kilo kwijt willen.

Of ik er in geloof? Jazeker! Bewegen is bewezen goed voor me. Ik voel me er beter bij, gezonder, fitter, energieker, en gemiddeld ook best blijer. Maar een sportschool? Die heb ik nog nooit van binnen gezien. Hoeft ook niet voor mij. Ik loop er voorbij, sterker nog, dat lopen is genoeg beweging. Zo blijkt. En zwemmen, één keer per week. Maar vooral lopen, want: ik ben samen met meelopende partner in training voor de 4Daagse. We wandelen intussen tientallen kilometers per week. Dat helpt, want ik heb in vier maanden tijd ruim 5 á 6 kilo weten af te schudden. En ook partner voelt wat lichter aan.

Wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen lopen en afvallen is er ook. Onlangs stuurde mijn dochter een bericht door over een onderzoek dat mijn ervaring staaft. Sterker nog: het blijkt dat je met wandelen veel meer kilocalorieën verbrandt, dan men dacht. Niet 45 per kilometer, maar wel 60 tot – in mijn gewichtsklasse –  70 á 75 calorieën per kilometer. Aldus onderzoekers van de Southern Methodist University in de Journal of Applied Physiology. En dan laat ik de man-vrouw verschillen nog maar even buiten beschouwing (want dan kom ik nog gunstiger uit).

De 70 á 75 verbrande kilocalorieën zijn gekoppeld aan een tempo van 5 kilometer per uur, wat inderdaad mijn snelheid is.

Het onderzoeksbericht vermeldt als extra bonus dat je met wandelen het risico op hartaandoeningen met 9,3 procent vermindert. Kijk, dan kun je helemaal met een gerust hart na een fraaie wandeling langs berg en dal ‘lekker’ bijtanken met een slagroomrijke Apfelstrudel.

Kortom: ga toch wandelen!

IMG_0110IMG_7164IMG_7161