Warmlopen – rondje Kleischuur

De beste wandeldag: vrijdag, zon, even geen grijs rolgordijn boven en in mijn hoofd. Dus gaan. NS-wandeling? Zit je met dit mooie weer wel 2 uur in de trein. We kiezen voor de wandelweg van de minste weerstand: schoenen aan, heuptas om, deur uit: we zijn begonnen. We doen een rondje richting Gouda Centrum, met een tussen- en lunchstop bij de Kleischuur. En niet alleen om te lunchen…
Let’s go: We wandelen warm langs de N-228, en de N207richting Stolwijk. Na een paar 100 meter, steken we de N207 over, de Gouderakse Tiendweg op. Kilometers polderwandelen, tot het Beierse wegje, rechtsaf richting Gouderak, weer rechts naar rotonde. Hier  de Hollandse IJssel oversteken, mooie nieuwe brug. Dan duiken we Korte Akkeren in, een deels fraai gerenoveerde volkswijk. Straten waar we nooit eerder waren. Een literair buurtje: Genestetstraat, Vossiusstraat, Da Costakade e.d.

Gezellig, maar zonder publiek urinoir. En de ‘urge’ dringt zich na ca. 8 kilometer stappen nu wel aan. Dan echter, in de Constantijn Huygensstraat, treffen we het Gezondheidscentrum Korte Akkeren, uniek gehuisvest in een gerestaureerd kerkgebouw. Hier in dit voormalig Godshuis vind ik de verlossing van mijn hoge nood. Zij het onder een schemerig blauw lamplicht, dat moet voorkomen dat de toiletbezoeker meteen een dosis illegale medicatie inbrengen. (Anti Drugs Lamp). God is goed, maar niet gek, dat idee.

Dan steken we door naar de Turfsingel, waar de Kleischuur is gevestigd. Ingang, aan de Vest trouwens. Heerlijk in zonnetje, genieten we van een vegetarische lunch. De havermoutburger – Boekoeloekoe J ) is aan te bevelen! De eigenaar Marleen is aanwezig, en ik spreek haar in verband met mijn optreden in haar etablissement op komende Kaarsjes Avond op vrijdag 15 december. De akoestiek is een lichte uitdaging, schat ik in. Maar aan de sfeer zal het niet liggen. Komt wel goed. Ik zorg voor een aangepast repertoire in kerstsfeer, met gedichten en al dan niet meezingbare liedjes. Waaronder mijn kerst-hit in spe. die dan ook verkrijgbaar is op een unieke-Kerst Cd met meerdere singer songwriters. Mijn Lied: Heel de Wereld Kerststal. Binnenkort verkrijgbaar.

Via de markt, met het fraai bezonlichte Stadhuis, trekken we langs de Noordoost flank van Gouda weer richting huis. Het laatste stuk voert door recreatiegebied Goudse Hout, waar we een groep opgeschoten schapen treffen. Stelletje pubersJ Uitdagen, weglopen, en weer terug rennen, en ze kunnen best springen!
Enfin. Na ruim 15,5 km, tikken we af. Tijd om thuis nog even wat te ondernemen: stofzuigen, en bladvegen. Welbestede wandeldag.