100, het nieuwe 80

100, het nieuwe 80
nooit te oud om te bloggen

Een eeuw oud? 100 jaar? Die mooie leeftijd haal je niet zomaar. Al hoor je steeds vaker : ‘100 is het nieuwe 80!’. Inderdaad klimt onze gemiddelde leeftijd gestaag. Werd je als Nederlander in 1860 gemiddeld 37 (!), nu kijken we er niet meer van op als iemand de 85e verjaardag viert met een masterclass tango.
Ouder worden betekent overigens niet automatisch langer gezond blijven. De schrijnende verhalen uit de zorgsector sprekenDagny blog voor zich. Maar het kán zeker, heel oud worden en gezond blijven. Bovendien kun je daar zelf veel voor doen. Populaire media – De Plus, Libelle, Margriet, Zin et cetera – staan bol van blogs en tips, al dan niet wetenschappelijk verantwoord. De rode draad is duidelijk: gezond eten, regelmatig sporten en genoeg vrijen. Ofwel: bewegen in de breedte, geest en lichaam: kaken en armen, benen en darmen, heupen en hersencellen.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Hier ligt een coachende taak voor de overheid, maar die hobbelt maar wat. Zelf doen dus. En wat  goed helpt, is een inspirerend voorbeeld. Een rolmodel, iemand die laat zien hoe je gezond oud kunt zijn. De Zweedse Dagny Carlsson (mei, 1912), werd in 2015 uitgeroepen tot de populairste blogster van Zweden. Toen Dagny 100 (!) werd, kocht zij haar eerste computer en begon te ‘bloggen’. Nu, drie jaar later – 103 – tikt zij vinger voor vinger dagelijks berichtjes op haar live blog. Ze deelt haar vitale bestaan, met wie het maar wil lezen: al meer dan één miljoen (!) mensen bezochten haar blog.

Ook buiten Zweden is Dagny ‘ontdekt’. De Belgische omroep – het programma Koppen XL (zie link) – zond een Dagny documentaire uit. Fantastisch om te zien, zó kan het dus ook: oud zijn en toch jong blijven. Danny is mentaal nog up-to-date, slim en humoristisch. Ook haar lijf (je) doet goed mee, zo klein als zij is. Zij klimt op stoelen en banken om schilderijtjes af te stoffen, kruipt onder het bureau om haar computer aan te sluiten. En ze loopt als een kievit, zonder hulpmiddelen, de 4Daagse zou ze zomaar fluitend kunnen uitlopen.

Mijn spiegelneuronen voelden zich bijzonder aangesproken door Dagny. Nu is 100 mijn nieuwe piketpaaltje aan de horizon. Zal onze oude goedbromse huisarts toch nog gelijk krijgen?! Hij stelde mijn moeder gerust over mijn aangeboren hartruis: “Ach mevrouwtje, daar kan uw kindje wel 100 mee worden….”

Hein moet maar even wachten. Voorlopig wil ik een paar jaar wandelen, te beginnen met onze eerste 4Daagse van Nijmegen. En dat onze eerste meteen de 100ste editie is, dat zal geen toeval zijn. En hoe dan ook een mooi begin.

©

Bart C van der Harst

De zeer onderhoudende documentaire over Dagny:

http://deredactie.be/…/…/videozone/programmas/koppen/2.42968

Dagny’s blog: http://www.123minsida.se/Bojan/