RONDJE KOOTWIJK XXL (ca 19 km)

rondje Kootwijk 161016IMG_5156
Tip van Wandel.nl. >> Kootwijkerzand, want: ‘dit is de grootste zandverstuiving van Europa. Met  diverse wandelroutes. Een goede locatie om te starten is de parkeerplaats Van ’t Hoffweg aan de Heetweg tussen Kootwijk en Harskamp. Vanaf deze plek kun je onder meer de 3 km lange Wandelroute Kootwijkerzand lopen (volg de oranje paaltjes) of de 16 km lange Wandelroute Kootwijk (oranje route). Beide routes zijn uitgezet door Staatsbosbeheer.” Aldus de beschrijving. Wij er op af. Prachtig gebied, maar na 14 kilometer oranje routepaaltjes, handden we nog heel weinig zand gezien. Was het allemaal verstoven? We zagen wel heel veel bos, en heide, ook schitterend qua wandelnatuur. Maar toch, waar bleef dat wijdse zand nu, en Radio Kootwijk? Niet echt gezien dus. Kennelijk hebben we een andere oranje route gevolgd, namelijk rondje Kootwijkerveen. Ook mooi, als gezegd

IMG_5193IMG_5202IMG_5163IMG_5160
Pas vanaf kilometer 14 á 15 schampten we langs de rand van de beoogde zandverstuiving, ook wel berucht als  ‘de Sahara van de Lage landen’.  (Citaat beschrijving: Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte zandduinen en heidevelden met verspreid daarin groene vliegdennen.” We zagen er een glimp van, het is er. Maar we vonden het wel welletjes na bijna vier uur wandelen. En toen moesten we nog eens 3 km extra lopen, via Kootwijk dorp, naar de auto. Zo hebben we van de geplande 16 kilometer en maar liefst 19 gedaan. En dat is geen typefout.

IMG_5194IMG_5175IMG_5213IMG_5222
Maar een herkansing is zeker het overwegen waard, in onze voorbereiding op de Wintervierdaagse, in Groningen eind januari 2017.

IMG_5221