Open-Atelier-(Wandel)-Route

De hoogste tijd om te wandelen, minimaal 10 km. Toevalstreffer? Die urgentie plooide mooi  met een culturele missie: de Open Atelier route in Gouda. Zondag 1 oktober. Zo liepen wij via de Goejanverwelledijk (vanuit Goverwelle) naar het centrum en wandelden binnen bij drie open ateliers. Overigens: wel beschouwd is alles wat je tegenkomt, het hele leven zelfs, een groot Open Atelier. Je moet het wel zien. Het hekwerk langs de dijk, de treur-es aan de singel, de fake-news zwanen in de gracht, en zo voort. Een mooie opmaat naar de ateliers die wij bezochten.

Bij Jan Mostert aan Achter de Vismarkt, zagen we fraaie (hout)sculpturen. Bij Tineke Smit Hiskes, Lage Gouwe, werden we vrolijk van de heldere primaire kleuren in haar figuratieve werken. Deze kunstschilderes, verzorgt ook workshops op een inspirerende locatie: de historische Visbanken. Tot slot betraden we het gebouw waar ooit letterlijk muziek in zat: de Muziekschool aan de Westhaven. Nu onderdak biedend aan kunstenaars. Ik was vooral nieuwsgierig naar keramisch kunstenaar Marian Timmer-Funneman. Ik had haar een dag eerder ontmoet tijdens een surprise party (waar ik als TroubaDichter BartenofCornelis een van de surprises was, samen met blues veteraan Henk Smit).

Leuke nadere kennismaking, mooi werk, zeker de op paarden geïnspireerde sculpturen. Zie ook: www.mariantimmerkeramiek.nl

Als  bonus maakten we kennis  met het werk van haar  zoon Rob Timmer, bedreven in het ontwerpen van fijnzinnige sieraden. Fraai. Zie ook www.robtimmer.nl
Op de terugweg nog even toegegeven aan quilty pleasures – kleding shoppen, én een patatje mét (bij POMMS, the best in town!). En weer thuis: 10,6 km op Strava.