Ockenburgh – Madestein by GPS

Zondag 8 oktober. Hoog tijd voor verse wandelkilometers. Wel af te stemmen op een zwager-verjaardag, later die middag, in Den Haag. Keuze valt op een wandelroute a ca 9 km in het gebied Ockenburgh-Madestein, Den Haag Zuid dus. Een tip van de site van Zuid-Hollands Landschap (ZHL). Prima beschrijving in pdf. Maar ook de kans om proef te lopen op GPS, gratis downloadbaar. Net als de GPS App OmsandMaps. Dat werkt uitstekend, houdt je bij de les. Want zodra je ‘verkeerd’ loopt, zie je dat de wandelcursor, je digitale ik, van het padje raakt. Verdwalen is lastig zo.

‘Rondje Ockenburgh’, de officiële naam van de wandeling, start op de vrije parkeerplaats van Landgoed Ockenburgh. GPS gidst ons meteen weg naar de toegang tot recreatiegebied Madestein. En al na 200 meter wacht ons een eerste verrassing: Stadsboerderij Pluk! Van alles te doen in het groen! Biologisch groente- en fruit – om zelf te plukken; een lunchroom, de fraaie heemtuin, dieren om te aaien. En er is ruimte voor feestjes en partijtjes in het groen. Inspirerend! Jazeker. We komen een keer terug.
Want verder gaat onze route: langs de Vlindertuin, de groene villawijk Vroondaal, aan de flank van Madestein (nog enkele kavels, a ca 4 ton!). Groot is het contrast met de Stenen Kamer (gerestaureerde fundamenten van een middeleeuwse boerderij) bij de ingang van alweer een andere groenbeleving: bos, park, plantsoen, waterpartijen.

Hier is een onderdeel van Parnassia gevestigd, de GGZ instelling. De historie gaat terug tot 1891. In dat jaar kocht de ‘ Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders’  het Landgoed Bloemendaal en bouwde een ‘krankzinnigengesticht’. Alleen de Franciscuskerk herinnert nog aan die beginjaren. Nu biedt Parnassia – in moderne gebouwen – onderdak aan de verwarden van onze tijd; de GGZ als vluchtheuvel midden op de 18-baans snelweg van dit voortrazende bestaan. En daar (be)sta je dan, zonder GPS…
Wandelen, dat zouden meer mensen moeten doen. Maar nu dwaal ik af. Onze route gaat door, het decor waarin we wandelen blijft rijk afwisselend, en de herfst laat zich overal zien. Via een tourniquet naast een oud boswachtershuisje betreden we het Van Leydenhof, een perceel ongerept binnenduinbos, naar de wens van de naamgever. Habitat van rode mieren, die op het menu staan van de groene specht. Wij zien geen van beide.

Via het Hyacintenbos belanden we bij het kruispunt van de twee lussen die de route vormen. Gezien de tijd – zwager-verjaardag – skippen we de tweede lus (Die voert naar de wonderlijke Zandmotor, voor de kust van Monster, richting Kijkduin) Doen we de volgende keer. We lopen langs het momenteel leegstaande landhuis Ockenburgh, naar ons startpunt. Bij de jarige zwager vallen we met onze neus in de biologische tomatensoep!

Info:

https://www.zuidhollandslandschap.nl/wandelen-rond-landgoed-ockenburgh

http://plukdenhaag.nl/