Hemels Klaplopen

Dag 4, Thuis4Daagse, Intocht Via Gladiola Gouda en andere verrassingen

Vrijdag 24 juli 2020, de laatste etappe van de 4Daagse in Nijmegen. Zou zijn, maar dit jaar is alles anders. We doen de Thuis4daagse in ons Groene Hart. Wel met een serieus 4Daagse gevoel.

Laatste dag, laatste loodjes, eerste regen. De eerste 5 km, via Haastrecht naar Stolwijk, hebben we de wind en de bui van voren. Dus nat. Maar na regen…komt koffie. Dat doen we op de gezellige Corona proef streekmarkt, in Stolwijk.
Een emmer gladiolen bij de bloemenstal prikkelt ons 4daagsegevoel.
Via Stolwijk door naar Vlist, en het droogt al aardig op. Zelfs de zon meldt zich.
We passeren een religieuze grafity uiting, op een brugrand, daar waar het Geerpad begint, of eindigt.
‘Jezus Vergeeft en Geneest’.  Goed plan, doen, en niet alleen qua corona.

Café De Vlist is onze lunch-bestemming. Bij nadering van het terras, herken ik een collega-dichter uit de regio. We zwaaien, groeten, willen een gesprekje starten, maar dan word ik verrast door andere bekende stemmen die ons enthousiast verwelkomen: mijn broer en schoonzus zijn ook op het terras! Complete verrassing – caught by suprise – hoe leuk en lief !!

We kletsen bij, lunchen, en zij lopen als bonus een paar kilometer mee, langs de oostoever van De Vlist. Fantastisch wandeltraject, meanderend met het riviertje, richting Haastrecht, volop zomer, zon op het water, kano’s; de woeste knotwilgen bieden fraaie doorkijkjes.
Bij kaasboerderij Van Eijk kiezen onze wandelpartners voor de kaas. Wij gaan op voor de laatste kilometers. We passeren het polstokverspringen, ofwel fierlejeppen-terrein en dan ons favoriete Zwembad De Loete, bij de wiekende molen de Hoge Boezem.

In Haastrecht scoren we de laatste bos gladiolen die de lokale bloemhandel in huis heeft. Tja, Haastrecht, waar ooit Hein Vergeer zijn eerste meters schaatste – het kunstwerk op de rotonde is het eerbetoon aan deze voormalig wereldkampioen op het ijs. (Ik heb ooit zijn biografie geredigeerd – ‘De Wil Om Te Winnen’)
Enfin, t gaat snel, waar blijft de tijd, waar blijft het natuurijs…
Ook deze Thuis4Daagse zit erop. Maar niet voordat we een selfie hebben gemaakt op onze eigen Via Gladiola in het Steinse Groen. Onze achtertuin.

Thuis wacht nog een verrassing: nog een grote bos gladiolen op tafel, met een lieve kaart van onze in Gouda wonende zoon en vriendin. Dank! Bij ons verdiende biertje, voetjes omhoog, memoreren we die andere verrassing, twee jaar terug in Nijmegen, Toen ontdekten wij De Hemel.  Als beloning na de intocht. Heel bijzonder, hoe en wat? Dat hoor je deze laatste BlogKast van Thuis4Daagse. 

Hemels Klaplopen – de ontdekking van de hemel