Achtertuin Kasteel

Er staat, min of meer in onze achtertuin, een echt Kasteel. Het is onze Pinkster wandeling 2018. ‘Landgoederen en Kastelen bij Vorstelijk Voorschoten.’ (Wandelroute 759968, Route.nl) Vanaf de P-plaats bij zwembad/golfcentrum Het Wedde, leidt de GPS navigatie ons feilloos over het circa 18 kilometer lange traject. Onderweg genoeg opties om extra kilometers te pakken, tbv voorbereiding onze 4Daagse.

Groots en meeslepend
De eerste ca. 8 km voeren via de oostflank van Voorschoten. We lopen door een alleraardigste wijk aan de Vliet, die op deze 1e Pinksterdag glinsterend voorbij stroomt. Zon in het water. Op de oever heeft de architect zich uitgeleefd in de categorie ‘Groots en Meeslepend’. Het oogst strak en speels, creatief en sjiek. Zeker niet alledaags. Grootse auteurs leenden hun naam aan de straten en woonerven, parken en plantsoenen… Vondel, Vasalis, Annie Schmidt en pal langs de Vliet, uiteraard, het Slauerhoffpad.

Jeu de boules
Heel anders is de sfeer in het centrum. We vallen met de neus van onze wandelschoenen in Mediterrane taferelen. De rijbaan van de Voorstraat – onder het uitbundig zon-doorschenen bladerdak – is bedekt met zand. Spéélzand. Hier zijn tientallen jeu-de-boules spelers – pardon, Pétanque – in de weer. Meelevende fans op de flankerende terrasjes, bier en wijn zijn hier niet ver. De perfecte locatie voor een koffie- en sanitaire stop.

Generaties, eeuwen
E
n verder gaan we… Circa 4 km verderop langs de Veurse weg – richting Wassenaar – treffen we Landgoed Duivenvoorde. De fraaie entree-laan geeft een statige eerste impressie. Met dit weer, dit jaargetijde, staat het kasteel er op z’n Pinkster-best bij. Logisch, een dag voor de officiele Dag van het Kasteel (2e Pinksterdag). Het is een plaatje.
Dit kasteel (uit 1226) wordt al eeuwenlang bewoond in familieverband. We zwaaien naar de huidige nazaten, die genieten van de zon, in een lounge-set aan de slotvijver. Een kasteelbezoek/rondleiding bewaren we voor later. Inclusief allicht een hapje in het bezoekerspaviljoen, Hof van Duivenvoorde, waar de chef opereert met regionale producten. Maakt nieuwsgierig. Maar niet vandaag. We bewandelen een fractie van het fraaie kasteelpark, om via de zij-ingang onze route te vervolgen.

Verrassende route
Via de Horstenweg, onder het spoor door, en al snel, dient zich de entree aan van Landgoed Ter Horst, de buren van Duivenvoorde. In die zin, dat Ter Horst niet bewoond lijkt, er beduidend minder shiny aan toe is. Evengoed, een prima te bewandelen landgoed. Zo blijft de route verrassen.
Na ruim 19 km, volgens de app, zijn we terug bij af. We besluiten met een kop Koreaanse thee, op het terras van De Wedde.

Mooi, een echt kasteel in je achtertuin. Er zijn er meer in de buurt…

© 2018

Wandelgangers