4Daagse 2019! Wat een feest!

Onze 4e keer alweer. De beste editie tot nu toe: prima weer, uitstekende sfeer, geen blaren. Het was een feestelijke parade all the way.

Unieke sfeer
Overal: applaus, vrolijke gezichten en muziek. De zorg van de vele duizenden  toeschouwers is hartverwarmend. Vier dagen lang wandelen langs een uitgebreid aanbod: kilometers gratis komkommers, appel-partjes, meloen, zoutjes, zoetjes, koek, banaan. Maar ook spiermassage, en kuiten spuiten met verkoelende gel; het is fantastisch van start tot finish.
Die unieke 4-Daagse sfeer komt mooi tot uiting in de samenzang van de (goed ingedronken) studenten langs de kant, het is nog geen 8 uur in de ochtendJ  You ‘ll Never Walk Alone!

Goed doel
Niemand loopt alleen. Wij waren samen met schoonzus en zwager, zij liepen hun eerste 4Daagse. Het was voor mij bovendien een sponsorloop voor de Goudse Stichting Kans Tegen Kanker. Met een mooi resultaat dankzij de meelevende donateurs. Onderweg blijkt zo’n actie aanleiding voor mooie ontmoetingen en bijzondere verhalen. Bijna iedereen heeft ervaring met kanker, direct of indirect. Veel andere goede doelen lopen mee in de 4Daagse, van KWF tot ALS. Ziekte is nooit ver weg. Maar ook een oplossing is misschien niet ver weg meer, elke stap die we wandelen, is een stap dichterbij.

Roze woensdag
Op roze woensdag (2e etappe), de groeten gedaan aan burgemeester Daphne Bergman, op de bühne in Beuningen. (Zij was wethouder in onze woonplaats Gouda.)

Kostbare status
Van andere orde is de gedenking bij De Canadese begraafplaats in Groesbeek. De route van dag 3 loopt er pal langs. Ik stap dit jaar voor het eerst het terrein op. En het raakt me: het besef dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar een kostbare status, waar jonge jongens destijds hun leven voor gaven. Dat besef, de jaarlijkse gedenking, de met respect gebrachte stille groet van tientallen internationale groepen militairen, maakt het wandelfeest nog specialer.

Grande Finale
De laatste 8,5 kilometer over de Via Gladiola is en blijft een onvergetelijke finale, waarna we het koude bier als welverdiend koesteren. Zeker in de comfortabele entourage van De Hemel, waar het goed toeven is, na de mooie maar inspannende 4Daagse.
Kortom, geslaagde editie. Volgend jaar weer…